Ötszörözött eladások véleményvezérekkel!

vezer.jpgTudom, hogy ez a téma nem kapcsolódik szorosan a sajtókommunikációhoz, de szerintem nagyon érdekes, ahogy a PR menedzserek használják a manapság olyan divatos véleményvezéreket.

De kik is ők? Véleményvezér lehet egy újságíró, egy blogger, egy aktív facebook felhasználó, vagy a saját fodrászunk is, aki hajvágás közben épp az új samponjáról mesél nekünk. A szószólók ajánlásai eladásokat generálnak. A Zuberance ügynökség kutatásából derül ki, hogy világszerte több mint 100 millió aktív véleményformáló fogyasztó tevékenykedik a világhálón. Ez hatalmas, befolyásos, mégis kihasználatlan eladási és marketing hatalommal bíró tömeget jelent: független piackutató cégek kutatásai alapján egy véleményvezér  ötször olyan hatékony lehet az eladások generálásában, mint a reklám, a keresőmarketing vagy egy e-mail kampány.

A véleményvezér fontos szerepet játszik a társadalmi, gazdasági témák felszínre kerülésében, tematizálásában, illetve azok fontosságának meghatározásában, azáltal, hogy a saját véleményével mások véleményét befolyásolja. Az úgynevezett „szószólók” olyan emberek, akik gyakran ajánlanak márkákat és termékeket másoknak. A közösségi média segítségével ilyen véleményvezérek milliói hirdetik kedvenc márkáikat a közösségi oldalakon és más online fórumokon.

A véleményvezérek fontosságát már a PR szakma is felismerte: egyre gyakrabban látunk sajtótájékoztatókon vezető bloggereket megszólalni, vagy más módon kapcsolódni egy-egy kampányban. Néhány hónapja pont a McDonald's egyik sajtóeseményére hívták meg az Avantgarde Group munkatársai néhány blog szerzőjét.

Az esemény alapját az jelentette, hogy a magyar gasztronómia ifjú, elismert tehetségei álmodták újra a McDonald’s ételeit egy csakácsverseny keretében. A gyorsétterem által használt alapanyagokból a magyaros ízvilág ihlette fogásokat alkottak a résztvevők, akiknek a teljesítményét szigorú szakmai zsűri díjazta. A legkreatívabb fiatal jutalma 1 millió forint volt. A zsűri Bíró Lajos chefből, Péter Anna bloggerből (malackaraj.blog.hu) és az étteremlánc ügyvezető igazgatójából állt, az esemény házigazdája pedig Bus István újságíró volt. A rendezvény négy "főszereplője" közül tehát ketten véleményvezérek voltak. Mindemellett az eseményre meghívott számos újságíró (tehát véleményvezér) is megkóstolhatta az ételeket és aktív részese lehetett a versenynek. Így nem véletlen, hogy a rendezvényt követő napokban rengeteg médiamegjelenést tudott generálni az ügynökség. Szép munka volt! :)

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy a PR tekintetében is érdemes kiemelten odafigyelni a véleményvezérekre. A termékünk vagy szolgáltatásunk célközönségét elérő véleményvezér igenis iszonyat sokat tud segíteni! Egy sajtósnak igenis feladata, hogy őket bevonva még figyelemfelkeltőbb és eredményesebb hírverést generáljon.

Koczka Máté / PR menedzser
mate@akoczka.com / +36 20 311-01-22