Follow-up, avagy a jó PR-os éjjel-nappal dolgozik!

Follow-Up.jpgKorábban már írtam arról, hogy mennyire fontos a kapcsolatépítés, nem elég viszont megismerni valakit. Ahhoz, hogy később jól működő munkakapcsolat alakuljon ki közöttetek, időről-időre fel kell frissíteni ismeretségeteket egy (nem feltétlen szorosan munka témájú) levéllel, telefonhívással, vagy akár egy személyes találkozóval. Egy jó PR-os éjjel-nappal dolgozik, és ezzel nem csak az irodában töltött órák számára szeretnék utalni. Nem árt, ha akkor is felismered az újságírót vagy szerkesztőt, ha szombat este egy felkapott budai szórakozóhelyen találkoztok, vagy esetleg születésnapja van. Ezek is tökéletes alkalmak arra, hogy egy kicsit dolgozz: elég, ha egy ital mellett megemlíted, hogy hétfőn keresnéd majd egy cikk miatt... Gondolod, hogy nem fogja szívesebben felvenni a telefont? :)

A személyes kapcsolatokról még később fogok írni, de ez a bejegyzés most kifejezetten a follow-up miatt keletkezett. Bár egy kicsit másképp, de itt is ezt az elvet kell használnod, hiszen érdemes tudni, hogy mikor kell a leginkább "követned" az újságírót. Egy példa, hogy minden világos legyen: Sajtótájékoztatót szervezel. Kiküldöd a meghívókat a sajtó címlistádra, lezajlik az esemény, majd mindenkihez eljuttatod a sajtóközleményt. Nos, ez így nincs teljesen rendben! Kihagytuk a legfontosabbat: hol a follow-up?

job-application-follow-up.jpgA sikeres PR-os egyik legjellemzőbb ismérve, hogy a szisztematikus utánkövetés mestere. Rendszerint a sajtótájékoztatóra szóló meghívókat elektronikus formában juttatjuk el a meghívottakhoz. Mivel a meghívók a formai követelmények szerint csak az eseménnyel kapcsolatos leglényegesebb, elsődleges információkat tartalmazzák, így az utánkövetés során csodálatos lehetőség nyílik az adott rendezvénnyel kapcsolatos további, másodlagos információk (az esemény jellege, egyedisége, fontossága, presztízse, stb.) megosztására a meghívottakkal. Ez is egy ok a telefonhívásra, levelezésre.

Az utánkövetést, vagyis a meghívottakkal való folyamatos kapcsolattartást leggyakrabban telefonon és elektronikusan végezzük. Mivel az események sikere nagyban mérhető azzal, hogy a meghívottak hány százaléka jelenik meg személyesen rajta, érdemes megfelelő időt szánni az utánkövetésre. Az utánkövetésnek elsősorban a sajtó képviselőire kell fókuszálnia. Sokszor egyenként fel kell hívni az újságírókat, szerkesztőket, és rá kell őket venni, hogy a kiküldött anyag alapján a rovatukban/műsorukban foglalkozzanak a témával. A follow-up használatával nagyban növelhető az esemény kapcsán megjelenő média megjelenések száma és értékes visszajelzéseket is kaphatunk a meghívottaktól az esemény szervezését illetően.

Egy jó utánkövetés viszont nem csak sok részvevőt, megjelenéseket, és visszacsatolást ad a munkánkról, hanem a legértékesebbet: új kapcsolatokat is!

mate_c1.jpgNe feledd! A megfelelő PR tevékenység a céged jó hírnevét és ismertségét épp úgy növeli az újságírókban, mint a társadalom széles rétegeiben. A következő bejegyzésig is örömmel veszem megkeresésed, ha nyilvánosságra vágysz, vagy bármi kérdésed lenne az itt olvasottakról! :)

Koczka Máté / PR menedzser
mate@akoczka.com / +36 20 311-01-22