Hogyan dől el, hogy miből lesz hír?

news.jpgHogyan kerülhetsz be a sajtóba?

Mi kell ahhoz, hogy a média felkapja a témád?

 A szerkesztőségekhez naponta több száz e-mail érkezik olyanoktól, akik be szeretnének kerülni az adott újságba, tévébe, rádióba, internetes felületre. Vannak, akik személyes hangvételű levéllel, mások sajtóközleményekkel próbálkoznak. De mi alapján dől el, hogy végül miből lesz hír?

Fogaskerekek

A kérdés megválaszolásához érdemes pár szót szólni előbb a szerkesztőségek működéséről. Az internetes, nyomtatott és sugárzott sajtótermékek nagyon hasonlóan működnek: a főszerkesztő alatt szerkesztők, újságírók/riporterek dolgoznak, akiknek mind az a legfontosabb, hogy friss, érdekes és hiteles hírekkel tudjanak előállni. Ha így tesznek, az olvasók/nézők/hallgatók szeretik őket, visszatérnek hozzájuk, többen lesznek. Ekkor pedig több hirdetőjük és nagyobb bevételük lesz. Az 1 fős szerkesztőségtől a 100 fősig tehát mindenki a jó témákat, érdekes cikkötleteket keresi. A készítők általában nagyon leterheltek, sok cikket/hírt/riportot kell összeállítaniuk, ezért jól jön nekik a külsős segítség.

E-mailek, sajtóközlemények

A segítőkből pedig nincs hiány. A szerkesztőségekhez naponta több száz e-mail érkezik olyanoktól, akik be szeretnének kerülni az adott újságba, tévébe, rádióba, internetes felületre. PR ügynökségek, PR tanácsadók, sajtósok, cégek, magánszemélyek írnak mindenféléről, mindenkinek. A szerkesztőknek így nem sok idejük van foglalkozni egy-egy e-maillel, sajtóközleménnyel. Sokszor a tárgy mező alapján döntik el, hogy egyáltalán elolvassák-e az adott üzenetet.

Cikkötlet

Bekerülni a sajtóba: egy jó cikkötlet, egy érdekes téma (és figyelemfelkeltő tárgy mező) olyan kapukat is kinyithat, amiről nem gondolná az ember. Az újságíró érdeke, hogy folyamatosan új ötleteket hozzon elő a területéről, ami nagyon nehéz. Ha mi a segítségére leszünk egy jól kitalált sztorival, előre megírt sajtóközleménnyel, esetleg fotókkal, hálás lesz érte. Mindez persze nem csak neki jó: a cikkben ügyesen kiemelhetjük az üzenetünket és beilleszthetjük a cégünk nevét is (figyelembe véve, hogy nem egy reklámanyagról van szó).

Ki tud segíteni?

Érdemes PR tanácsadó segítségét kérni, mert egy ilyen szakember tudja a legjobban, hogy mit kell tenni a cél eléréséhez. Az úgynevezett "szerkesztőségi anyagok", tehát a nem fizetett hirdetésként bekerült cikkek sokkal értékesebbek és hitelesebbek az olvasóknak, mint a promóciós tartalmak. A sajtóban megjelent cikkek számos módon segíthetik a szereplőt: a hírnév mellett új érdeklődőket, konkrét vásárlókat is hozhatnak, edukálhatják az ügyfeleket, megerősíthetik a bizalmat a meglévőkben, és új kapcsolatokat is építhetünk velük. Ráadásul a bekerülési költségük is egy fizetett reklám töredéke.

mate_masolata.jpgKeres bizalommal, ha bármiben a segítségedre lehetek! Sok sikert!

Koczka Máté / szabadúszó PR tanácsadó
mate.koczka@gmail.com / +36 20 311-01-22