PR Furfang blog

2024.ápr.02.
Írta: koczka_mate komment

Miért érdemes sajtóközleményeket használni? – Az első lépések a PR világában

A public relations, vagy röviden PR, egy olyan stratégiai kommunikációs folyamat, amely a vállalatok és szervezetek hírnevét és kapcsolatait építi és kezeli. A sajtóközlemény a legelterjedtebb módja a média felé történő kommunikációnak. De miért van ennyire nagy jelentősége, és hogyan használható hatékonyan a különböző méretű és típusú vállalkozásokban?

A sajtóközlemények lehetővé teszik a cégek számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak a médiával és a célközönséggel. Ezek a cikkek segítenek formálni a vállalat hírnevét és biztosítják, hogy a fontos üzenetek eljussanak a megfelelő emberekhez. A sajtóközlemények különösen hasznosak a kis- és középvállalkozások (KKV) számára, akár az egyszemélyes vállalkozásoknak is, mivel költséghatékony módon növelhetik láthatóságukat és hitelességüket.

news-1729539_1280.jpgFotó: Pixabay

Miért hasznos a sajtóközlemény?

Költséghatékonyság: A sajtóközlemények költséghatékony megoldást kínálnak a vállalati hírek és információk széles körű terjesztésére.
Láthatóság: A sajtóközlemények segítenek abban, hogy nagyobb közönséghez jussunk el, ami különösen fontos a kisebb vállalkozások számára.
Hitelesség építése: A médiában való megjelenés hitelességet kölcsönöz a vállalkozásnak, ami növeli az ügyfelek és partnerek bizalmát.
SEO és online jelenlét: Jól megírt sajtóközlemények javíthatják a vállalkozás online láthatóságát és hozzájárulhatnak a keresőoptimalizáláshoz (SEO) is.
Üzleti lehetőségek: A médiamegjelenések új üzleti lehetőségeket és kapcsolatokat generálhatnak.

A hatékony sajtóközlemény írásához világos, tömör és figyelemfelkeltő tartalmat kell létrehozni. Fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyenek célközönségükkel, és az üzeneteket ennek megfelelően alakítsák ki. A sajtóközleménynek hordoznia kell a vállalat kulcsüzeneteit és értékeit. Emellett kirikusan fontos, hogy nagy hírértékűek legyenek és elég izgalmasak legyenek a szerkesztőségek számára a közléshez.

A sajtóközlemények kiváló eszközök a vállalati kommunikációban, és különösen előnyösek a KKV szektornak és az egyszemélyes vállalkozásoknak. Ezek a kommunikációs eszközök segítenek növelni a láthatóságot, építeni a hitelességet és elérni új ügyfeleket. Kezdj el sajtóközleményeket írni, és használd ki a PR előnyeit vállalkozásod növelésére!

Ha további kérdéseid vannak, vagy szakértő segítségre van szükséged a híreid terjesztésében és a kommunikációs stratégiád fejlesztésében, keress bizalommal. Szívesen segítek a vállalatod sikerének növelésében.

Koczka Máté, PR tanácsadó
mate@akoczka.com

A Facebook-oldalamon találsz több infót rólam: https://www.facebook.com/koczka.mate.pr.tanacsado/

A történetmesélés ereje a PR-ban

A modern PR világában a storytelling, azaz a történetmesélés, elengedhetetlen eszközzé vált. Ebben a cikkben bemutatom, hogy miért olyan hatékony a storytelling, és hogyan használható ez a technika a márkák üzeneteinek hatékony közvetítésére.

A storytelling fontossága abban rejlik, hogy lehetővé teszi az üzenetek érzelmi és emlékezetes közvetítését. A történetmesélés révén a márkák mélyebb kapcsolatot alakíthatnak ki a célközönségükkel, megkönnyítve ezzel a bonyolult vagy technikai információk közvetítését.

storytelling-4203628_1280.jpgFotó: Pixabay

Vonzóbbak a médiának

Egy jól strukturált, érdekes történet kiemelkedik a szokásos, sablonokra épülő sajtóközlemények közül. Az újságírók nap mint nap akár több száz sajtóközleménnyel találkoznak, de egy jól megírt történet segít abban, hogy az adott tartalom kitűnjön a tömegből.

Az újságírók és szerkesztők tudják, hogy az olvasók szívesebben olvasnak olyan tartalmakat, amelyek érzelmi szinten is megérintik őket. A jól megírt történetek lehetővé teszik, hogy az olvasók személyes kapcsolatot alakítsanak ki a tartalommal, ami fokozza az érdeklődést és a részvételt.

Mivel a jól megírt történetek érdekesebbek és emlékezetesebbek, nagyobb eséllyel kerülnek publikálásra. Az újságírók és szerkesztők olyan tartalmakat keresnek, amelyek vonzóak az olvasóik számára, és egy jó történet több figyelmet és interakciót generálhat.

Egy jól megírt történet nemcsak információkat közvetít, hanem erősíti a márkához kapcsolódó érzelmeket és értékeket. Ez segít a márkának abban, hogy mélyebb, érzelmi szintű kapcsolatot alakítson ki a célközönségével.

A történetmesélés egyensúlyt teremt a szórakoztatás és az információ között. Egy jól megírt történet képes szórakoztatni az olvasót, miközben fontos információkat közvetít, ami növeli a tartalom értékét és vonzerejét.

Ezek az okok mutatják, hogy a storytelling nemcsak egy hatékony PR eszköz, hanem kulcsfontosságú elem a média figyelmének felkeltésében és a megjelenések számának növelésében.

Mire érdemes figyelni?

Hatni az érzelmekre: Az érzelmi vonzalomra építés alapvető eleme a storytellingnek. Ez magában foglalja az olyan történetek megalkotását, amelyek az olvasók érzelmeire hatnak, legyen szó inspirációról, örömről, meglepetésről vagy akár szomorúságról. Egy jól megírt történet, amely erős érzelmi reakciót vált ki, hosszú távon is emlékezetes marad.

Jó struktúra: A narratíva, vagyis a történet szerkezete, szintén kritikus jelentőségű. Egy hatékony történetnek van kezdete, közepe és vége, ami egyértelműen vezeti az olvasót a történeten keresztül. A bevezetés beállítja a helyzetet, a középrész fejleszti a történetet, és a végén pedig valamilyen feloldódás vagy tanulság következik.

Karakterépítés: A karakterek életre keltenek egy történetet. A jó karakterépítés azt jelenti, hogy a történet szereplői hitelesek, jól kidolgozottak és azonosulhatóak. Egy jól megválasztott karakterrel (nyilatkozóval, szakértővel, vásárlóval, munkatárssal) az olvasók könnyebben azonosulnak, ami segít az üzenet hatékonyabb közvetítésében.

Valós történetek: A valós eseményeken vagy személyes tapasztalatokon alapuló történetek hozzáadnak egy extra réteget a hitelességhez. Amikor a történetek valós eseményeken alapulnak, az olvasók jobban érzik a történet súlyát és jelentőségét.

A storytelling technikák alkalmazása a PR kampányokban lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy mélyebb és tartalmasabb kapcsolatot alakítsanak ki a közönségükkel. A cél, hogy a márkával kapcsolatos üzenetek ne csak információt közvetítsenek, hanem érzelmeket is generáljanak, így hosszabb távú hatást elérve.

Ha további kérdéseid vannak, vagy szakértő segítségre van szükséged a híreid terjesztésében és a kommunikációs stratégiád fejlesztésében, keress bizalommal. Szívesen segítek a vállalatod sikerének növelésében.

Koczka Máté, PR tanácsadó
mate@akoczka.com

A Facebook-oldalamon találsz több infót rólam: https://www.facebook.com/koczka.mate.pr.tanacsado/

A pillanat ereje: Aktuális trendek meglovagolása a PR-ban

Hallottál már a newsjacking-ről? Ez egy innovatív PR technika, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy aktuális hírekre reagáljanak és kapcsolódjanak azokhoz sajtóközleményeikben. Nagyok és kicsik egyenlő esélyekkel indulnak, a lényeg a gyorsaság és a minőség.

A newsjacking fogalmát David Meerman Scott, marketing és kommunikációs szakértő hozta létre és tette népszerűvé. A kifejezés elsőként Scott 2011-ben megjelent könyvében jelent meg. A newsjacking lényege, hogy egy vállalat vagy szervezet gyorsan reagál egy aktuális, a média által széles körben tárgyalt hírre, és saját sajtóközleményével, üzenetével kapcsolódik hozzá.

Az eljárás célja, hogy a vállalat saját magát helyezze a közfigyelem középpontjába, kihasználva az adott hír által generált médiafigyelmet. Ezáltal a cég vagy márkája ingyenes, vagy alacsony költségű médiafigylmet érhet el.

dall_e_2024-01-02_09_12_57_a_dynamic_and_creative_illustration_representing_the_concept_of_newsjacking_in_public_relations_the_image_shows_a_savvy_pr_professional_a_caucasian.png
Fotó: DALL·E

A newsjacking sikeres alkalmazása azonban nagyfokú odafigyelést, gyorsaságot és kreativitást igényel, hiszen a hírek gyorsan változnak, és a vállalatnak az adott témához releváns és érdekes módon kell kapcsolódnia.

A newsjacking mára egyre népszerűbb PR-stratégiává vált világszerte, beleértve Magyarországot is. De mégis hogyan használhatjuk ki a pillanat erejét, hogy sok sajtómegjelenést generáljunk?

Aktualitás és relevancia: Válassz olyan témákat, amelyek aktuálisak és relevánsak a tevékenységedhez. Figyeld a híreket és az iparági trendeket, hogy gyorsan felismerd a kapcsolódási lehetőségeket. Például ha egy új jogszabály vagy rendelet lép életbe, ami befolyásolja az iparágadat, gyorsan reagálhatsz sajtóközleménnyel, amely bemutatja, hogyan alkalmazkodik vállalatod az új körülményekhez. De az is jó ziccer lehet, ha egy filmről, zenéről, sorozatról, programról, sportról, bármiről hirtelen sokan kezdenek el beszélni, ami valamilyen módon érinti a tevékenységi körödet.

Gyors reakció: A newsjacking lényege a gyorsaság. Gyorsan reagálj az aktuális hírekre sajtóközleményekkel, hogy kihasználd a pillanat erejét. Csatlakozz olyan hírekhez, amelyek már nagy figyelmet kapnak, azonban alaposan ismerd meg a hírt, mielőtt kommentálnád, hogy szakértőként tűnj fel.

Kreativitás: Legyél kreatív a kapcsolódás módjában. Gondolj úgy a hírekre, mint lehetőségekre a márka egyedi szemszögének bemutatására. Így egészen új élmény lesz böngészni a hírportálokat.

A newsjacking lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy a sajtóközlemények új dimenziójában mozogjanak. Ha segítségre van szükséged a newsjacking alkalmazásában vagy a sajtóközlemények írásában, szívesen állok rendelkezésedre a tapasztalatommal és szakértelmemmel.

Koczka Máté, PR tanácsadó
mate@akoczka.com

A Facebook-oldalamon találsz több infót rólam: https://www.facebook.com/koczka.mate.pr.tanacsado/


8+1 PR-ról szóló film, amiből még te is tanulhatsz!

A kommunikáció és PR világa tele van tanulságokkal, és a legjobb példák néha a mozivászonról érkeznek. Összegyűjtöttünk 8+1 filmet, amelyek az üzleti élet és a sikeres kommunikációs stratégiák izgalmas aspektusait mutatják be. Ezek nem csak szórakoztatóak, de sok hasznos ötletet és inspirációt nyújthatnak a kis- és középvállalkozások, valamint a marketing- és PR-csapatok számára.

pexels-pixabay-33129.jpg

  1. "Thank You for Smoking" (2005) – A film egy dohányipari szóvivő küzdelmeit mutatja be, amint megpróbálja megvédeni az iparágat a médiában. Ez a mozi remek példa arra, hogyan lehet erős ellenvélemények és etikai dilemmák között lavírozni a kommunikációban.

  2. "The Iron Lady" (2011) - Margaret Thatcher kormányzása és a PR kihívásainak ábrázolása jelenik meg ebben az alkotásban. A film betekintést nyújt abba, hogyan kezelhetünk válságokat és építhetünk erős személyes márkát a politikai térben.

  3. "Citizen Kane" (1941) - Egy klasszikus történet egy kiadói mogul hatalomra jutásáról. A film a médiabirodalmak építésének és a hírnév kezelésének fontosságát hangsúlyozza.

  4. "The Post" (2017) - Katharine Graham története a Pentagon titkairól. A film bemutatja, hogyan kezelhetünk szenzitív információkat és hogyan állhatunk ki az igazság mellett a médiában.

  5. "The Insider" (1999) - Egy dohányipari bennfentes leleplező története. A film a vállalati kommunikáció etikai kérdéseire és a whistleblower-jelenségre összpontosít.

  6. "The Social Network" (2010) – A film a Facebook létrehozásának és azt követő PR problémák krónikája. A mozi betekintést enged a startupok világába és a közösségi média hatalmába.

  7. "The Devil Wears Prada" (2006) - A divatmagazinok világát mutatja be. A film arra tanít, hogyan kezeljük a munkahelyi nyomást és építsünk karriert egy versenyképes iparágban.

  8. "Miss Sloane" (2016) - Egy igazi lobbista története, aki az intelligenciájáról és sikeréről ismert. A film a politikai kommunikáció bonyolult világába kalauzol el.

+1. "The Insider" (1999) - Ismét ezt a filmet említjük, mivel annyira gazdag a tartalma, hogy kétszer is érdemes megemlíteni. Kiemeli a vállalati kommunikáció és a sajtó kapcsolatának fontosságát.

Remélem, hogy ezek a filmek nemcsak kellemes szórakozást nyújtanak, hanem új ötleteket és inspirációt is adnak a kommunikációs stratégiákhoz. Jó mozizást! :)

A 2024-es év PR trendjei

Számos új trend bontakozik ki a public relations (PR) területén a 2024-es évben, amelyekről nem csak a szakmának, de a vállalkozóknak is tudniuk kell. Gombamód szaporodnak a podcastok, sok a hibrid rendezvény, összekapcsolódik a PR és a SEO. Fontos a munkáltatói márka - és persze bele kell jönnünk a mesterséges intelligencia használatába is.

A KKV magazinnak írt cikkemben összefoglalom, szerintem mi vár ránk idén. A teljes szöveg ide kattintva érhető el.

screencapture-kkvmagazin-v-pr-trendek-seo-hibrid-esemenyek-digitalis-mesterseges-intelligencia-2024-01-18-10_39_00.png

süti beállítások módosítása