Ki szeretné a Coca Cola hírnevét?

photogr.jpgA hérnévél nincs fontosabb dolog! Ha egy csodatevő varázsló azt mondaná, hogy a Coca Cola vagy a McDonald's jó hírnevét az én cégem kapja meg, nem gondolkodnék túl sokat a dolgon... A hírnév mindennél többet ér egy cég életében, azonban ezt nem elég felépíteni, hanem meg is kell tartani! Arról már sokat meséltem, hogy miképp érdemes hatékony és furfangos PR megoldásokat alkalmazni, de arról még nem esett szó, hogy mi történik akkor, amikor valami veszélyezteti vállalkozásunk jó hírnevét! Bármennyire is erős és változatos a kommunikációnk, bármennyire is kiépítettek a sajtókapcsolataink, mindez néhány nap, sőt akár néhány perc alatt is romba dönthető. Ehhez nem kell sok, csak egy apró hiba, egy félresikerült mondat, egy hibás termék vagy egy rosszakaró. A hírnév felépítésében és védelmezésében pedig a statisztikák szerint a PR-nek van elsődleges szerepe.

Mit tehetünk saját hírnevünkért?

1, Online hírnévmenedzsment
Kutatók úgy gondolják, hogy napjaink vezetői már felismerik az internet nyújtotta lehetőségeket, de a nem lebecsülendő kockázatokat is. Azt javaslom, hogy a kockázatok elkerülése végett rendszeresen ellenőrizzük a rólunk megjelenő cikkeket, a cégünkről szóló blogbejegyzéseket, hozzászólásokat, írásokat. Erre már több szolgáltató is vállalkozik (pl. Hírnévvédelem.hu), de olcsóbban is megúszhatjuk a dolgot, ha egyszerűen a Google Alertst használjuk. Itt állítsuk be állandó figyelésre a cégünk teljes nevét, rövidítését, becenevét, a felsővezetők neveit, stb. Miért fontos az Ön jó hírneve az interneten? A válasz egyszerű: valamennyien állandóan információk után kutatunk a világhálón, melyek véleményünket, meggyőződésünket befolyásolják. Talán ebben a pillanatban is éppen beüti valaki az Ön nevét a Google keresőmezőjébe...

2, Mindenkivel jó jóban lenni!
Sosem árt, ha jó kapcsolatot ápolunk a sajtótermékek képviselőivel, az ügyfeleinkkel, a partnereinkkel, a potenciális ügyfelekkel, a hétköznapi emberekkel és úgy általában mindenkivel. Fontos, hogy a vállalaton belül is harmonikus legyen a légkör, és hogy a legapróbb konfliktushelyzetet is azonnal kezeljünk. Ha mindenkivel jóban vagyunk, kevés helyről érheti támadás a vállalkozásunkat!

3, Okos válságkommunikáció
Van, amikor érdemes szakemberhez fordulni! Egy vállalat jó vagy rossz hírét jelentősen befolyásolja, miképpen kommunikál válsághelyzetben. Amikor minden jól megy, mindenki szívesen nyilatkozik, amikor viszont rosszra fordul a helyzet, mindenkinek muszáj! Válsághelyzetben az első 24 óra kommunikációja kulcsfontosságú, ezért átfogó, bármikor azonnal alkalmazható vezetői válságkommunikációs tervet kell készíttetnünk a PR szakértőinkkel.

+ A közösségi médiában való hallgatás egyenlő a halállal!
Amennyiben cégünket meg kell védenünk, akkor gyorsan és hatásosan reagáljunk. Ha rossz hírek ütik fel a fejüket, akkor a cégek már nem engedhetik meg azt a luxust, hogy egy egész hetet, egy egész napot vagy akár csak pár órát is várjanak egy sajtótájékoztató megtartásával, vagy sajtóközlemény kiadásával, amellyel saját szemszögükből is tájékoztatnak a történtekről. A közösségi média lényege ugyanis az azonnali kapcsolat, vagyis a fogyasztók kevéssé lesznek türelmesek az olyan céggel szemben, amely időt tölt azzal a rossz helyzetre való reagálással. Azzal, hogy nem foglalkozunk azonnal a kérdéssel, csak olajat öntünk a tűzre. (forrás: keresooptimalizalas.org)

És a nagy kérdés: cégünk hírneve mérhető?

Pavlik szerint a public relations hatékonyság mérése majdnem olyan nehéz, mint megtalálni a Szent Grál lovagot. A hírnevet ma már lehet és kell is mérni, múltévben pont a Magyar Public Relations Szövetség konferenciáján foglalkoztak behatóan a témával. A szövetség rendezvényén Sager Eszter, a Pricewaterhousecoopers munkatársa az immateriális eszközök értékelésének általuk alkalmazott módszertanát mutatta be. Mint azt a gazdasági szakember elmondta, őket elsősorban akkor bízzák meg a hírnév mérésével, amikor egy cég tulajdonost vált, a nemzetközi számviteli törvény előírása szerint ilyenkor ugyanis az összes immateriális eszközt piaci értékre kell hozni, és beleszámítani a vállalat vételárát meghatározó értékébe. Fontos szerepe van a számszerűsített márkaértéknek továbbá akkor is, amikor peres ügybe keveredik a cég, hiszen így mérhetők a bitorlásból származó károk.

Vannak olyan esetek, amikor a jó hírnevünk megsértése jogilag is szankcionálható. Ne féljünk ügyvédhez fordulni, ha úgy véljük, hogy becsületsértő, méltóságsértő vagy jó hírnevet sértő dolgot tett velünk valaki. Persze a bíróság nem mindig kárpótolja a hírnevünk értékében esett kárt, de valamilyen szintű kompenzációra lelhetünk. Azért arra figyeljünk, hogy a közlés csak akkor minősül jogsértésnek, ha a közfelfogás szerint a tényközlés alkalmas arra, hogy a sértett társadalmi megítélést hátrányosan megváltoztassa.

A public relations az a tudományterület, amellyel a hírnevet gondozzuk. Ha bármi kérdésed lenne ezügyben, csak dobj nekem egy mailt a mate@akoczka.com címre! :)