Harc a lámpaláz ellen!

stresszlabda.jpgUtálsz beszélni mások előtt, de nem lehet elkerülni a nyilvános szereplést? Pedig a jó gondolatot is el kell tudni adni!

Egy cégvezető életében előbb vagy utóbb (a mi segítségünkkel remélhetőleg előbb) eljön a pillanat, hogy mikrofon elé kell állnia. Tudom, hogy sokan zavarba jönnek az ilyen helyzetekben, de egy kis gyakorlással  egyszerűen kiküszöbölhetjük a lámpalázat! Mindenkinek be kell látnia, hogy a nyilvános szereplés elengedhetetlen kelléke a fejlődésnek. Egy vállalat vezetőjének gyakran kell beszédet mondania rendezvényeken, díjátadókon, és konferenciákon, valamint sűrűn kell szerepelnie a médiában. Nem mindegy, hogy egy interjúhelyzetben az emberek izzadó és össze-vissza beszélő fickót, vagy egy magabiztos cégvezetőt látnak, aki összeszedetten válaszol a riporter kérdésére.

Milyen a jó médiaalany? Frappáns! A tévében, a rádióban rövidnek, találónak, megjegyezhetően sűrítettnek és meghökkentőnek is kell lennie a közlésnek, hogy beékelődjék az agyakba, hogy könnyen és gyorsan idézhetővé váljék.

Íme a tanácsaim azoknak, akik felkészülten szeretnének mikrofon elé állni:

- Elemzés! Gondolj egy olyan politikusra, cégvezetőre, előadóra vagy színészre, akit szívesen hallgatsz interjúadás vagy előadás közben. Figyeld meg jobban! Szerinted mi teszi őt igazán jóvá? Próbálj tőle ellesni apró ötleteket, próbáld meg otthon gyakorolni az általa alkalmazott beszédstílust.

- Beszédtechnika tréning! A beszédtevékenység összetett folyamat, négy fontos összetevője van: a légzés, a hangadás, a kiejtés és a kifejezés. A beszédtechnikai gyakorlatok segítségével a beszéd a tudat felügyelete alá kerül, és sok gyakorlással irányított, taktikus megnyilatkozássá változik. A beszédünk minősége javítható: az esetleges hibák, döccenők lassan-lassan irányított, rendezett beszéddé szelídíthetők. Megtanulhatjuk uralni a tempót, a hangot, a hanglejtést, a jobb minőségű beszéd gyakorlás útján érhető el. A beszédtechnika fejlesztésben számos szakkönyv, tanár, önképző gyakorlat és persze sajtós lehet a segítségünkre.

- Otthoni gyakorlás! A mikrofon vagy a kamera előtti szereplés otthon is gyakorolható. Képzeljük el, hogy a cégünkről kérdez egy újságíró, akinek azonnali frappáns választ kell adnunk. Ehhez segédeszközünk lehet az otthoni kézikamera, egy mikrofon és egy tükör. Ha szükséges, kérjünk meg barátokat, ismerősöket vagy családtagokat, hogy kérdezzenek minket. Ezután nézzük vissza a felvételeket és elemezzük a hibákat.

- Nyugi! A lámpaláz félelem attól, hogy mindenki szeme láttára hibázunk vagy rossz színben tűnünk fel mások előtt. Bizonyos mértékű szorongás természetes, sőt még teljesítmény növelő hatása is lehet, mivel a szorongás következtében több adrenalin termelődik szervezetünkben és élénkebbé és motiváltabbá tesz. Ha azonban a nyomás túlságosan nagy, fizikai és érzelmi állapotunkra egyaránt rossz hatással lehet. A következő tünetek jelentkezhetnek: szorongásos roham, száj kiszáradás, gombóc a torokban, gyengeség, remegés, szapora pulzus, reszketés, verítékezés. Ahogy a szorongás nő, az egyén mindinkább annak leküzdésével foglalkozik, ami elvonja energiáit s így kevésbé tud gondolkodni, koncentrálni és csökken a kreativitása is. (forrás: Barkó Judit)

+ Aranyszabály, hogy légy szeretetre méltó és teremts jó hangulatot. Mindképpen fontos, hogy ne legyél hivalkodó, hanem mindenképpen azt a hatást keltsd a nézőkben és a közönségedben, hogy Te is közülük való vagy!

+ Bónusz tipp: Azok, akik különösen rosszul viselik a szereplést, előzzék meg a bajt! Vannak, akiket adottságaik különösen érzékennyé tesznek a nyilvános szereplésre. Ők akár hasmenéssel, hányingerrel „reagálnak” az ilyen helyzetekre, s a lehető legrosszabb lehetőségek mérlegelésével a lámpalázból egyenesen pánikba sodorják magukat. Ha ebbe a kategóriába tartozol, csak keveset egyél a szereplés előtt. A teljes táplálékmegvonás nem jó ötlet, hiszen az izgalom hatására termelődő gyomorsav is okozhat hányingert, sőt hányást is. Természetesen érdemes a szereplés előtt vécére menni, ha pedig különösen hajlamos vagy a hasmenésre, és ritkán szerepelsz nyilvánosság előtt, nem szégyen a „fellépés” reggelén bekapni egy széntablettát. Ne felejts el megfelelő mennyiségű folyadékot inni, bármennyire izgulsz is, hiszen a folyadékhiány tovább súlyosbítja a szorongásos tüneteket, és fejfájást, szédülést okozhat. Mindezzel nem csökkented a lámpalázat, viszont nem kell tartanod attól, hogy kellemetlen testi tünetek nehezítik meg az amúgy is stresszes szituációt. (forrás: otvenentul.hu)

Végül néhány kedvenc nyelvtörőm a gyakorláshoz:

- Láttam szőrös hörcsögöt, éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög, rátörnek a hörcsög-görcsök.
- Je paris que Paris n'a pas de ris de Paris. Ejtsd: zsö pári kö pári ná pá dö ri dö pári. (jelentése: Fogadok, hogy Párizsnak nincs párizsi rizse.)
- Ezt a tálat elkelkáposztástalanítottátok
- Lenin mauzóleumának lelinóleumozása...

Ha pedig nyilvános szereplésre vágyik, ne féljen megkeresni egy PR tanácsadót! Például engem:

Koczka Máté / PR tanácsadó
mate.koczka@gmail.com / +36 20 311-01-22

*** Iratkozz fel az ingyenes PR oktató hírlevél folyamomra itt: https://pr-furfang.blog.hu/2012/08/20/ingyenes_heti_oktato_pr_hirlevel ***