Sajtóajándék - a logózott toll és a jegyzettömb már a múlté!

Gazette-Gift-Box.jpgTíz éve még csak az információ volt a fontos, de ma már nem csak ezt várják az újságírók egy sajtótájékoztatótól. Teljesen elfogadottá vált, hogy a PR menedzserek az infópakk mellett a legtöbb sajtóeseményen kisebb-nagyobb ajándékokkal kedveskednek a sajtótermékek képviselőinek.

Egy magyar újságíró jellemzően 10-15 sajtóközleményt és meghívót kap naponta, melyeket többnyire nem olvas végig, hanem a feladó és a bevezető alapján szelektálja a számára érdekeseket. Az újságírók 97 százaléka számára a hírérték a meghatározó, amikor egy sajtóanyag feldolgozásáról dönt, és csak nagyon kevesek vesznek részt személyesen sajtóeseményeken. Ezért meg kell becsülnünk azokat az újságírókat, riportereket, fotósokat, operatőröket, szerkesztőket, akik ellátogatnak rendezvényünkre!

A sajtótájékoztató vagy celeb party szervezése előtt mindenkinél előkerül a nagy kérdés: mi kerüljön a sajtócsomagba?

> A legfontosabb eszköz a marketing háborúban a sajtóanyag. Ennek pofonegyszerű az összerakása: egy fellogózott dossziéba belehelyezzük az eseményünkről készült sajtóközleményt, háttér információkat és más értékesnek gondolt nyomtatványokat. A sajtóanyag mellé érdemes sajtófotókat és szabadon felhasználható videókat mellékelni valamilyen adathordozón (átlagosan cd lemezen, menőbb esetben logózott pendrive-on). (A furfangos sajtóközlemény elkészítéséről itt írtam korábban: http://pr-furfang.blog.hu/2011/11/27/milyen_a_jo_sajtokozlemeny)

> A sajtócsomagnak mindenképpen tartalmaznia kell a sajtós névjegykártyáját vagy elérhetőségét, hogy a további kérdésekkel és interjúegyeztetésekkel tudjon kihez fordulni az újságíró.

> A hasznos információk mellett a PR szakemberek apró ajándékokkal is szoktak kedveskedni a megjelent "kollégáknak". Nem érdemes letudni ezt a kötelességet egy tucattermékkel, figyeljünk oda, hogy mit adunk! Mert egy jó ajándékra emlékezni fognak, nekünk pedig ugye ez a célunk.

De mivel lepjük meg a médiamunkásokat? Szeles Péter, a Public Relations Szövetség elnöke szerint sokáig a személyesség volt a leginkább preferált szempont a sajtóajándékoknál, ami általában a kimerült a logó vagy a cég nevének ajándéktárgyra applikálásában. Aztán rájöttek a döntéshozók, hogy a hiába van a tollon a logó, az kifogy egyszer, és a naptár is csak egy évig érvényes. A fogyóeszközön pedig nem fontos, hogy ott virítson, honnan származik. Ma az ajándékozás kulcsszava az eredetiség!

A TV2 néhány éve egy műsorstruktúrát bemutató sajtótájékoztatóján logózott üvegcserépbe ültetett piros kis virágot ajándékozott az újságíróknak, egy másik nagy cég pedig több száz, erdei hulladékból készített madáretetőt küldött partnereinek, akiket a kísérőlevélben megkértek arra, hogy tegyenek bele eleséget és akasszák ki egy fára.

A legmenőbb sajtóajándékok vagy reklámajándékok szóval már semmiképp sem tollak, jegyzettömbök, kulcstartók és cukorkák, hanem kreatív meglepetések, egyszerű műszaki eszközök, kézzel készült apróságok, illatszerek, esetleg utalványok, vagy a sajtótájékoztatót tartó cég termékei.

Sok PR menedzser egyébként a sajtótájékoztatókon a good-bye csomag mellett plusz ajándékokat is kioszt az újságíróknak: van, aki totó kitöltésért vagy társasjátékokban való részvételért ad bónusz apróságokat, de a legnépszerűbb talán a tombola. A sajtótombola fődíja lehet egy a cég arculatához illő utazás, nagy ajándékcsomag, értékes műszaki eszköz, tesztvezetés, stb. Ilyenkor a rendezvény végén a résztvevő újságírók között sorsolva derül ki, hogy ki nyerte a nap legértékesebb ajándékát, amit természetesen már a meghívóban is megemlített a profi sajtós! :)

Egy átlagos bulvárújságíró hetente minimum 4-5 ilyen rendezvényen vesz részt, a sok ajándékot pedig néha már nem is tudják hová tenni. Egy kis érdekesség a kreativ.hu-ról mazsolázva: "A tavalyihoz hasonlóan több szerkesztőség ismét megrendezi a karácsonyi reprezentációs ajándékok árverését. A január 13-i eseményen a Kreatív Csoport és az Origo mellett több egyéb médium is képviseli magát. Már beszállt a Figyelő, a Malackaraj, a Critical Mass, a Hírszerző, a Hvg.hu, a Tv2 és páran az Indextől. Az árverésen résztvevő szerkesztőségek azért döntöttek az immár hagyományosnak tekinthető akció mellett, mert úgy gondolják, hogy újságíróként nem fogadhatnak el ajándékokat olyan cégektől és egyéb szervezetektől, amelyekről egyébként munkájuk során írniuk kell, hiszen ez esetlegesen azt a látszatot keltheti, mintha nem kezelnék őket pártatlanul."

Kérlek bátran kérdezz tőlem furfangos PR témában az alábbi elérhetőségeimen:

Koczka Máté / PR tanácsadó
mate.koczka@gmail.com / +36 20 311-01-22

*** Iratkozz fel az ingyenes PR oktató hírlevél folyamomra itt: https://pr-furfang.blog.hu/2012/08/20/ingyenes_heti_oktato_pr_hirlevel ***