Egy sikeres PR kampány: Te hallottál már Varga Normanról?

Szégyellem magam, hogy az elmúlt néhány hónapban elhanyagoltam a blogom olvasóit, de igazolt volt a hiányzásom! Feszített tempóban dolgoztam több nagyon fontos kampány sajtókommunikációján, és lekopogom, eddig minden ötletünk az elvártnál sokkal jobban teljesített! Remélem nem sértődnek meg megbízóim, ha most az összes munkám közül csak egyet emelnék ki, az idei nyár legmeghatározóbb és legnagyobb kihívást jelentő kommunikációs feladatát.

normanmate.jpgBiztosan Te is hallottál már Varga Normanról. Tizenhat éves korában a villamos alá lökték, odaveszett a bal karja, amit visszavarrtak. Később ketrecharcos volt, most egészség- és környezetvédő, vasember és futó, aki nyáron nagy álmát valósította meg. Norman a londoni Olimpia tiszteletére idén majd' 2 hónap alatt Budapestről indulva futva tette meg a brit fővárosba vezető több mint kétezer kilométeres utat, összesen tehát a „maratoni táv” majdnem 50-szeres hosszát. A 25 éves ifjúságvédő 8 országon, egészségügyi és anyagi problémákon és rengeteg verejtékes kilométeren verekedte át magát, de elérte a célját! A "Mutasd meg Te is mire vagy képes!" mozgalom elindítójaként szeretné ráébreszteni a fiatalokat arra, hogy semmi sem lehetetlen, valamint hogy akaraterővel és kitartással bármit el lehet érni.

Nos, ha hallottál az akcióról, akkor azt életem egyik legnagyobb kihívását jelentő PR tevékenységének köszönheted. Májustól augusztusig máson sem dolgoztam, mint hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk a kampány mondanivalóját. Június és július hónapokban "nehezített" körülmények között kellett végeznem a munkám, ugyanis én is tagja voltam a Normant kísérő 4 fős kis csapatnak, amely egy kisbusszal követte őt. Küzdelmes utunk volt! Egy szponzori visszalépés igencsak leredukálta a lehetőségeinket, a mindennapi harcok mellett pedig még az akkor a "legkevésbé fontos" dolognak látszó feladatra is figyelnünk kellett: kommunikálni hazafelé. Sokszor gyorséttermekből és autópálya melletti benzinkutak ingyen wifijéről küldtem haza a médiának a sajtóanyagokat, fotókat és videókat, de megérte!

towerbridge.jpgA Magyarországon, Szlovákián, Ausztrián, Németországon, Franciaországon, Luxemburgon, Belgiumon, Hollandián és természetesen Anglián keresztül vezető ifjúságvédő kampány izzadtságos kommunikációjának meglett az eredménye. Norman budapesti rajtjáról szinte az összes létező magyar televízió, újság és rádió beszámolt. A közszolgálati és sport témákkal foglalkozó médián túl nagy örömünkre az RTL Klub, a TV2, a Class FM és más kereskedelmi csatornák is kiemelt helyen foglalkoztak a témával. A sajtó figyelme útközben sem került el bennünket, köszönhetően a rendszeresen hazaküldött sajtóanyagoknak. A futás alatt rendszeresen szerepeltünk a kereskedelmi és közszolgálati médiában is, sok helyen rendszeres élő telefonos bejelentkezést kértek tőlünk.

unionjack.jpgA Londonba való megérkezés azonban nyugodtan mondhatom, hogy nem a várakozásoknak megfelelő volt. Az Olimpia nem csak a nemzetközi, de a magyar sajtó figyelmét is elterelte az első napokban a több mint 2000 kilométert lefutott Varga Normanról. Talán túl naiv gondolat volt azt hinni, hogy az ötkarikás játékok kezdőünnepségének napján Norman lesz a legfontosabb! :) Visszaérkezésünk után aztán ismét működött a PR gépezet: szerencsére több népszerű tévéműsorban is kaptunk szereplési lehetőséget. Még csak pontosan egy hete vagyunk itthon, és már most sincs okom panaszra! Tegnap este Norman a FÁBRY vendége volt (talán jövő héten kerül adásba a felvett beszélgetés), hétfőn kora reggel pedig a TV2 Mokkájának vendége lesz.

Az úton rengeteg fényképet készítettem Normanról, ha kíváncsiak vagytok rájuk, itt nézhetitek meg őket! :)

Nos, szerintem mára elég ennyi. A következő irományig is örömmel veszem megkeresésed, ha nyilvánosságra vágysz, vagy bármi kérdésed lenne az itt olvasottakról! :)

Koczka Máté / PR menedzser
mate@akoczka.com / +36 20 311-01-22