Mémet a cégednek!

virus21.jpgSok dologról lemaradt volna az emberiség mémek nélkül. Az internetes mém gyakorlatilag egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. A terjedésben nagy szerepet játszanak az e-mail fiókok, az azonnali üzenetküldők, közösségi oldalak és a web 2.0 adta többi lehetőség.

A Wikipedia szerint a tartalom gyakran egy szólásból vagy viccből, egy pletykából, egy átszerkesztett képből, egy weboldalból, videoklipből vagy animációból, vagy egy meglepő hírből áll, persze sok más egyéb lehetőség mellett. Gyakran egy személy vagy vállalat egy kínos videó, e-mail, vagy más cselekvés által válik "véletlenül híressé".

A világháló mémesedésének köszönhető például Fluor Tomi vagy az amerikai Perez Hilton is, akik lássuk be, ma már megkerülhetetlen márkává változtak.

2011. január negyedikén, nagyjából egy éve töltötte fel a YouTube-ra Fluor a Mizu videoklipjét. Azóta az ismeretlenségből előlépő fiú videóját több mint 13 millióan töltötték le a netről, nem beszélve a több száz válaszvideóról és feldolgozásról. Egy éve Tomi már valójában a zenélésből él: szinte minden napra jut egy fellépés, nem beszélve a temérdek reklámszerződésről, cikkről, riportról és az ezzel együttjáró utolérhetetlen PR értékről. Gratula!

Perez Hilton már egy régebbi ismerős. Az amerikai internetes mém blogja és twittere segítségével vált a világ és a bulvársajtó kedvencévé. Hilton blogkarrierja a PageSixSixSix.com nevű oldallal indult 2004-ben, fél évvel később már Hollywood leggyűlöltebb blogjaként tartották számon. Hilton elhivatottsága a celebvilág életének dokumentálása iránt saját magamutogatás iránti olthatatlan vágyából fakad. Jelenlegi blogját, a perezhilton.com-ot azóta az amerikai sztárokról szóló pletykák első számú pletykaforrásaként tartják számon.

> De hogyan válhat egy mém a cége hasznára? <

Csókolom, finom volt a kókuszgolyó! - Az ismétlődő, másolásra érdemesnek tartott gondolatok nem mindig céltalanul szórakoztatnak. Olykor cégek marketingesei és kreatív gondolkodói szülik meg a legtöbbet megosztott és továbbküldött videókat, képeket vagy épp reklámszövegeket. Kéremszépen, ez kőkemény gerillamarketing!

Sas István reklámfilmrendező és reklámpszichológus úgy gondolja, hogy a reklámiparban már rég nem lehet sablonosan dolgozni. A közönség extravagáns, szokatlan megjelenést vár, amitől fegyelemfelkeltő lesz a reklám és a termék. Ha pedig valami kiemelkedő, azt utánozni is fogják, ebből születik a mém. Ugyanis a mém egy utánzással reprodukált kulturális alapséma, amit egyszerűbben elmevírusnak lehet elnevezni, nem maga a produkció teremti, hanem aki másodszor dolgozza fel. A reklámiparban már erre is építenek, most már a fogyasztó dönti el (ha ezt ő még nem is érzékeli), milyen reklámot akar látni, megosztani a közösségi portálokon. Ha valaminek a nézettsége százezreket ér el, akkor a felhasználásától a reklám is sikeres lesz, hiszen a mém járványszerűen terjed. Ezt nevezik tipping point-nak, ez egy különös pillanat, amikor egy ötlet hirtelen elszabadul.

Gondolj csak bele, hogy az elmúlt fél évben milyen reklám mémekkel találkoztál a facebook faladon! Biztosan láttad a majdhogynem szuperhős kategóriába sorolható Old Spice fiút, azt a bizonyos Susan Bolyle videót, a Volkswagen kisfilmjét a benne lévő törpe Darth Vaderrel, de ha ezeket nem is, akkor biztosan megvan a Maggi "...én úgy mondom omlósz..." reklámja, ami idegesítősége miatt maradt meg a fejekben (imádom az erről szóló facebook csoportokat!).

Az Isteni szikra tehát nézettséget, a nézettség pedig pénzt hoz a kitalálójának, úgyhogy érdemes máris törni a fejeket! Induljon a digitális népművészet!

És végül a kadvenc politikusmémem, amire talán mindenki emlékszik 2006-ból. Gyurcsány Ferenc táncát a felkerülés után néhány órával már a fél ország látta, ezután pedig annyira megragadta az internetezőket, hogy több száz verzióban töltötték fel az internetre. A videóval még ma is foglalkozik a sajtó: 2011-ben is 20-30 cikk témáját adta.

Kitaláltad már, hogy Te mivel válsz beszédtémává? Csak könyörgöm, ne egy új Szalacsi Sándorral! :)

Koczka Máté / PR menedzser
mate@akoczka.com / +36 20 311-01-22